måndag 5 januari 2015

Tjejerna lär sig nya saker

December bara svischade förbi. Dagen innan julafton fick tjejerna sin tredje vaccination. Denna gången hade jag satt Emlaplåster på båda låren och hade med mig glucos och spruta i skötväskan. Vi gav dem lite glucos innan de fick sprutorna, F belv ledsen men inte så farligt. A blev riktigt ledsen, det verkar som hon är mycket känsligare än F. Sedan somnade de i bilen och vi åt lunch ute. När vi kom hem var allt bra igen och de verkade inte känna av sprutorna alls.

Vi firade tvillingarnas första jul med att först besöka barnens farmor och farfar. vi åt julbord och fick julklappar. Barnens kusiner är väldigt livliga och högljudda så tjejerna fick inte så mycket lugn och ro. På eftermiddagen åkte vi till mormor och morfar och fortsatte firandet där. Där var det också lite högre ljudnivå än va tjejerna är vana vid. När vi kom hem på kvällen var det ett par väldigt trötta tjejer som somnade mellan oss i vår säng. Jag vaknade vid 06 på morgonen och var tvungen att kontrollera så tjejerna andades. De hade då sovit i 8 timmar utan att vakna. Sedan fortsatte de sova hela dagen men efter det har allt varit som vanligt igen och de äter var 3-4 timma hela dygnet. Vi har ökat mängden ersättning lite grann så nu äter de 140ml (men de äter oftast inte upp allt).

Vi har börjat sova med tjejerna i vår säng, då slipper jag gå upp och stoppa in nappar 100 gånger varje natt och jag sover mycket bättre. S tycker att det är trångt i sängen men då får han sova i gästsängen om han vill. Det har varit väldigt skönt att vara hemma båda två, vilken skillnad det är mot att vara ensam hela dagarna.

Tvillingarna är nu 3 månader korrigerad ålder. F har stl 62 och A har stl 56 men det börjar bli lite kort så hon använder en del 62 också.
F har börjat göra pruttljud med munnen och blåser bubblor med saliv. Hon är riktigt stark i nacken och håller upp huvudet när hon ligger på mage. För någon dag sedan rullade hon över från rygg till mage två gånger. När hon rullat ligger hon och tittar en liten stund innan hon tycker att det blir för jobbigt och blir ledsen. Hon har börjat hålla i leksaker och försöker stoppa in dem i munnen. Hon "pratar" mycket, högt och gärna när vi pratar med henne. Hon ler mycket och är oftast en glad tjej, verkar vara lite lugnare än sin syster. F kan stå lite om man håller henne upprätt. Ibland får hon hemska utbrott och skriker tills hon tappar andan, då spelar det ingen roll hur mycket vi försöker trösta, det är bara att finnas där och vänta på att det går över.

Båda tjejerna gillar att sitta babysittern och leka med de leksaker som hänger framför. De blir bättre och bättre på att fånga leksakerna och smaka på dem. När de åker vagn och är vakna vill de sitta upp och se sig omkring. De tycker också om att sitta i soffan med en leksak eller kika på tv:n om den är på. Båda älskar att bada och plaskar, sparkar och skattar när de får vara i badbaljan.


A har precis börjat gör lite pruttljud. Hon "pratar" en hel del och skrattar mycket när vi pratar med henne. Hon kan inte riktigt hålla upp huvudet när hon ligger på mage men det är inte långt borta. Hon är väldigt bestämd och säger ifrån om det är något hon inte gillar eller är missnöjd med. Hon håller i leksaker och försöker smaka på dem. Hon sparkar massor med benen och älskar att ligga med bara ben och bara sparka fritt. Hon är väldigt aktiv och tycker om när det händer saker, hon är sällan stilla.

Vi har ganska stora problem med maten. När tjejerna blir hungriga är vi snabba på att värma mat men de blir ändå jätteledsna och gråter istället för att äta, det enda som duger är nappen men de är hungriga så de blir ledsna fort igen. Det sista har vi fått gå med varsin ledsen tjej på armen och mata gåendes för att de ska äta. Sedan äter de väldigt lite vissa mål. Bvc har inga direkta tips om vad vi ska göra men det är jättejobbigt. Vi har testat att mata oftare och då vill de inte ha alls. När de väl kommer igång och äter så brukar det gå jättebra men att komma dit kan ta upp till 15min. Håller tummarna för att det går över snart, man känner sig så maktlös när de är ledsna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar